Ћирилица  |  Latinica  |  English  |  
       
 
Насловна  >  ПИО Власина  >  Строго заштићене врсте  >  Птице
 
Aquila heliaca - Орао крсташ (Европска Црвена листа) Верзија за штампу

Орао Крсташ, или Империјални орао Aquila heliaca, је импозантна грабљивица која је некада насељавала широке пределе Евроазије а данас је њен број веома смањен и под претњом је истребљења. Веома сличан Суром или Златном орлу, Крсташ је нешто мањи, дужине до 80 цм и распоном крила до 200 цм. Шпански империјални орао који се може пронаћи на Иберијском полуострву некада је био сматран за исту врсту док се данас зна за значајне морфолошке разлике између двеју птица.

Главно станиште му је Југоисточна и Централна Европа, Западна и Централна Азија. Орао Крсташ насељава углавном пределе до 1000 метара надморске висине, не претерано пошумљене. Птица за гнездо бира високо усамљено дрво са којег има преглед широког терена. Нажалост ово је једна од чињеница која ју је учинила веома подложном људском ометању станишта, пљачкању или уништавању гнезда.

Станиште

Овај орао насељава степе, ретке шуме и полупустиње, па је теко један пар крајем осамдеседих и почетком деведесетих био примећен у рејонима Делиблатске пешчаре али је непажњом надлежних (једна птица је убијена) као и због промене хабитата, Крсташ нестао из Баната. Један пар је виђен и у рејону Фрушке горе. Некада је ова птица била одабрана од Аустро Угарске монархије за симбол али јој то није помогло да је задеси судбина готово потпуног нестанка са терена Европе, данас га зарад интензивних програма заштите има нешто више у Словачкој и Мађарској, укупно око 120-130 парова,као и у Бугарској и Македонији где се гнезди између 80 и 100 парова.

Размножавање

Империјални орао гради велика гнезда од грана на врховима дрвећа а врло ретко догађа се да гнездо направи и на електричним стубовима. Током марта и априла женка излеже два до три јајета; по пару просечно преживљава 1.5 младунаца, али овај просек веома варира у зависности од приступа храни. Млади остају са родитељима током целог лета а затим се одвајају. Полну зрелост птица достиже са 5-6 година старости.

Исхрана

Крсташ се углавном храни малим сисарима, птицама, глодарима и гуштерима, а уколико нема другог избора и лешином.

 
Јавне набавке
YouTube канал
Уредба о заштити Предела изузетних одлика Власина
Мастер план са пословним планом развоја туризма Власинског језера
Програм управљања ПИО Власина
Програм управљања рибарским подручјем 2012-2021.
Министарство пољопривреде и заштите животне средине
Завод за заштиту природе Србије
Општина Сурдулица
Туристичка организација општине Сурдулица
Паркови Динарског лука
Предео изузетних одлика Долина Пчиње
 
         
Предео изузетних одлика Власина © 2011  |  Сва права задржана
Аутор: Агенција МИ  |  Мапа сајта  |  Посета: 1.269.974
Израду сајта суфинансирало Министарство животне средине, рударства и просторног планирања Републике Србије