Ћирилица  |  Latinica  |  English  |  
       
 
Насловна  >  ПИО Власина  >  Споменичко наслеђе
 
Дојчинова махала Верзија за штампу

Махала се налази северозападно од језера. Као амбијентална целина заслужује пуну пажњу пре свега компактношћу руралног ансамбла, а посебно вредношћу појединих објеката, од старијих типова сеоске куће преко модификација под утицајима варошке архитектуре, све до облика са развијенијом фасадном пластиком.

  1. Запис - На источном прилазу налази се велика столетна буква са урезаним крстом, ограђена ниским сухозидом, који има значај култног објекта.
  2. Групација кућа Илића - Налази се на западној страни махале, има очуване стамбене објекте најстаријег типа ("кућа са собом") до новијег облика угаоне куће (кућа на "Г"), као и старе економске објекте карактеристичне за ово подручје (стаје за стоку, амбаре, ограде итд.).
  3. Кућа Стојана Ђокића - Карактеристична је по архаичној основи (са два наспрамна улаза) и изузетно декоративној столарији, како на главном, тако и на помоћном стамбеном објекту.
  4. Кућа Боре Петковића - Представља један од карактеристичних и чешћих типова сеоске куће овог подручја, са једноставном основом (на "Г" или "Т") и скромнијом декоративношћу фасаде која је остварена бојом.
  5. Кућа Драгице Илић - Представља редак пример сеоске куће са богатом фасадном пластиком по узору на градске куће, што представља висок домет у обликовању стамбене архитектуре овог краја.

Групације и појединачни објекти у Дојчиновој махали имају изванредну документарну, али као целина и посебну амбијенталну вредност. Коначном валоризацијом утврдиће се облик и степен заштите (проглашењем просторне целине или само неких објеката, или задржавање у статусу амбијенталне целине).

За сада, наведени објекти имају статус добра под претходном заштитом.

 
Јавне набавке
YouTube канал
Уредба о заштити Предела изузетних одлика Власина
Мастер план са пословним планом развоја туризма Власинског језера
Програм управљања ПИО Власина
Програм управљања рибарским подручјем 2012-2021.
Министарство пољопривреде и заштите животне средине
Завод за заштиту природе Србије
Општина Сурдулица
Туристичка организација општине Сурдулица
Паркови Динарског лука
Предео изузетних одлика Долина Пчиње
 
         
Предео изузетних одлика Власина © 2011  |  Сва права задржана
Аутор: Агенција МИ  |  Мапа сајта  |  Посета: 1.269.941
Израду сајта суфинансирало Министарство животне средине, рударства и просторног планирања Републике Србије