Ћирилица  |  Latinica  |  English  |  
       
 
Насловна  >  ПИО Власина
 
Споменичко наслеђе Верзија за штампу
  Власина Рид
  Манџина Махала
  Стеваничева махала
  Дојчинова махала
  Гаџина махала
  Остале махале

Истраживања овог подручја су указала да је пре доласка Словена на висораван Власинског блата, овде постојало насеље Римљана, Византинаца, а пре тога Влаха. У другој половини XII века остаци ових народа претопили су се у словенски живаљ. Само су сачувани неки споменици, претворени током времена у разноврсне и необичне фигуре које се још могу видети на неколико напуштених сеоских гробаља.

У Римско време овде је било развијено рударство, a остаци ових активности се углавном и данас могу видети као површински рудокопи - "купишта" где је експлоатисана гвоздена руда.

У то време постојали су главни путеви који су од Бугарске преко Власине водили ка Нишу, а које су чували римски легионари из војних утврђења-кастела. Путеве, пролазнике и караване са робом и рудом бранио је, између осталих и "Романов град" у близини Сурдулице, на платоу Трешње. Још један кастел налазио се испод Чемерника, где су према Ф. Каницу "пронађени јаки зидови који су се наслањали на природне стеновите бедеме".

Још од краја XII и почетком XIII века на овим просторима постојала је држава Стевана Немање и његових потомака. Чувена битка код Велбужда одиграла се 1330. године недалеко од Власине. Том битком је решено питање превласти на Балкану и започето формирање великог царства цара Душана.

На десетак километара од Власине налази се још увек сачувани Паљски манастир (храм Пресвете Богородице из X-XI века). Некадашњи средњевековни манастир на Риду временом је претворен у цркву - храм Светог пророка Илије, који је обновљен 1838. године. Свакако су у међувремену Турци срушили стари манастир приликом освајања ових крајева.

У последњим годинама XX века отпочело се са истраживањем непокретних културних добара на подручју Власинског језера. Неки подаци су преузети из ранијих путописа Ф. Каница, А. Ла Буеа и других (у XVIII и XIX веку).

 
Јавне набавке
YouTube канал
Уредба о заштити Предела изузетних одлика Власина
Мастер план са пословним планом развоја туризма Власинског језера
Програм управљања ПИО Власина
Програм управљања рибарским подручјем 2012-2021.
Министарство пољопривреде и заштите животне средине
Завод за заштиту природе Србије
Општина Сурдулица
Туристичка организација општине Сурдулица
Паркови Динарског лука
Предео изузетних одлика Долина Пчиње
 
         
Предео изузетних одлика Власина © 2011  |  Сва права задржана
Аутор: Агенција МИ  |  Мапа сајта  |  Посета: 1.270.620
Израду сајта суфинансирало Министарство животне средине, рударства и просторног планирања Републике Србије