Ћирилица  |  Latinica  |  English  |  
       
 

Новости


Календар
новости

Гране
новости

Групе
новости

Напредна
претрага
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11-20 Следеће
Новости 1 до 10 од 280
Завршен пролећни научно-истраживачки камп ,,Власина 2017“
Четвртак, 8. Јуни 2017.   |   Новости
У периоду од 18.-23. маја одржан је пролећни научно-истраживачки камп ,,Власина 2017“.Истраживање предела изузетних одлика улази у шесту годину, тако да је ово већ традиционална сарадња управљача ПИО „Власина“ и нашег Друштва. Током овогодишњег кампа на истраживању флоре, фауне и фунгије учествовало је 11 чланова НИДСБЕ „Јосиф Панчић“. Организоване су следеће секције: Ентомолошка, Миколошка и Ботаничка. Поред основних секција, прикупљани су подаци о присуству водоземаца, гмизаваца, птица и сисара.
Обележен Светски дан заштите животне средине
Среда, 7. Јуни 2017.   |   Новости
Поводом обележавања Светског дана заштите животне средине, Туристичка организација општине Сурдулица као управљач Предела изузетних одлика ,,Власина“, организовала је радионицу у Информативном центру за заштиту животне средине на Власини Рид. Радионици су присуствовали ученици и наставници основне школе ,,Академик Ђорђе Лазаревић“ са Власине Округлица.
Светски дан заштите животне средине
Понедељак, 5. Јуни 2017.   |   Новости
Светски дан заштите животне средине који се обележава 05. маја 2017. године има за циљ подизање свести о важности поштовања животне средине али и неопходности доприноса појединца. Ове године биће обележен темом „Иновација, партнерство и вредност природе“
ОДРЖАН ЈАВНИ УВИД О НАЦРТУ УРЕДБЕ И СТУДИЈИ ЗАШТИТЕ О ПРОГЛАШЕЊУ ПРЕДЕЛА ИЗУЗЕТНИХ ОДЛИКА „ВЛАСИНА”
Четвртак, 25. Мај 2017.   |   Новости
У складу са чланом 43. Закона о заштити природе Закона о заштити природе („Сл. гласник РС”, бр. 36/2009, 88/2010, 91/2010 – испр. и 14/2016), Министарство пољопривреде и заштите животне средине је спровело процедуру јавног увида и јавне расправе О НАЦРТУ УРЕДБЕ И СТУДИЈИ ЗАШТИТЕ О ПРОГЛАШЕЊУ ПРЕДЕЛА ИЗУЗЕТНИХ ОДЛИКА „ВЛАСИНА” Јавна расправа о нацрту Уредбе и Студије заштите о проглашењу ПИО,,Власина“ одржана је 22. маја 2017. године у скупштинској сали општине Сурдулица са почетком од 12 часова.
Пролетни научно-истраживачки камп ,,Власина 2017“
Уторак, 16. Мај 2017.   |   Новости
У периоду од 18.05. до 24.05. 2017. године, Туристичка организација општине Сурдулица као управљач Предела изузетних одлика ,,Власина“ у сарадњи са Научно-истраживачко друштвом студената биологије и екологије „Јосиф Панчић“ из Новог Сада , организује пролетни научно - истраживачко камп на Власини. Циљ овог кампа је наставак активности око прикупљања што већег броја података о присутности и бројности биљних и животињских врста на овом подручју. Камп ,,Власина 2017“ је подржало и суфинансирало Министарство пољопривреде и заштите животне средине.
Обавештење за планинаре
Петак, 21. Април 2017.   |   Новости
Молимо планинарска друштва да приликом планирања и организовања својих акција на подручју Предела изузетних одлика ,,Власина“ благовремено (15 дана унапред) обавесте управљача заштићеног подручја, Туристичку организацију општине Сурдулица електронском поштом на адресу: piovlasina2006@gmail.com o времену извођења акције, маршрути и броју учесника. Благовремено обавештење је неопходно због кретања у заштићеном подручју и усклађивања са активностима управљача.
Обележен Дан заштите природе
Четвртак, 13. Април 2017.   |   Новости
У циљу обележавања Дана заштите природе у Пределу изузетних одлика ,,Власина“ организована је радионица промотивног и образовног карактера којом је представљен значај очуване природе и одрживог управљања заштићеним подручјима. Туристичка организација општине Сурдулица је узела учешће у обележавању националног дана заштите природе заједно средњом школом ,,Никола Тесла“ из Сурдулице и Универзитетом УНИОН - Никола Тесла – смер Заштите животне средине са екологијом, одељење у Сурдулици. Овим поводом за средњошколце и студенте организоване су радионице и посета видиковцу Св.Николски кладенац на тему биљни и животњски свет ПИО,,Власина“.
Обележaвање Дана заштите природе Србије
Петак, 7. Април 2017.   |   Новости
Министарство пољопривреде и заштите животне средине у сарадњи са Јавним предузећем „Ресавска пећина”, Деспотовац, обележиће у уторак 11. априла 2017. године у 11,00 часова, Дан заштите природе Србије, на платоу испред Споменика природе „Ресавска пећина”. Дан заштите природе Србије, који се обележава осми пут, ће отворити државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине, др. Стана Божовић, а присутнима ће се обратити и председник општине Деспотовац Никола Николић и Милица Петровић, директор ЈП „Ресавска пећина“, који ће том приликом обићи и Споменик природе „Лисине“. Заштићене природне вредности су делови природе који заслужују посебну заштиту због своје осетљивости, угрожености или реткости, а који се заштићују ради очувања биолошке, геолошке, геоморфолошке и предеоне разноврсности, природних процеса и екосистемских услуга или ради научног, културног, образовног, здравствено-рекреативног и другог јавног интереса.
АПЕЛ ЗА ОДГОВОРНО ПОНАШАЊЕ У ПРИРОДИ
Уторак, 4. Април 2017.   |   Новости
Туристичка организација општине Сурдулица апелује на грађане који ће током лета боравити у природи да не пале ватру на местима која за то нису предвиђена и не остављају отпатке за собом. Паљење ватре на површинама на којима то није дозвољено или које нису обезбеђене може довести до шумских пожара чије су последице непроцењиве по шумску биоценозу, док остављање смећа ван места предвиђених за његово одлагање може временом довести до стварања депонија чије су последице несагледиве по човека и природу. Апелујемо на све грађане који ће наредне дане провести у природи да се одговорно понашају и чувају животну средину.
Обележен Светски дан шума
Понедељак, 3. Април 2017.   |   Новости
Обележавање Светског дана шума одржано је у Градској кући Ниша у присуству бројних званичника. Програм је отворио и упутио поруку о значају заштите шума, градоначелник Ниша Дарко Булатовић, истакавши податак да је „некада територију наше земље покривало 80% шума, а да је данас то тек близу 30% земље, што је податак који упозорава колико смо вредности од значаја за квалитет и здравље живота људи изгубили“. У оквиру поздравне речи, учесницима се обратио и руководилац канцеларије Завода у Нишу мр Данко Јовић, поручивши да „Ниш има срећу да се налази у једном од центара биодиверзитета, али да је ово природно богатство неопходно сачувати као највећи ресурс града“.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11-20 Следеће
Новости 1 до 10 од 280
 
Јавне набавке
YouTube канал
Уредба о заштити Предела изузетних одлика Власина
Мастер план са пословним планом развоја туризма Власинског језера
Програм управљања ПИО Власина
Програм управљања рибарским подручјем 2012-2021.
Министарство пољопривреде и заштите животне средине
Завод за заштиту природе Србије
Општина Сурдулица
Туристичка организација општине Сурдулица
Паркови Динарског лука
Предео изузетних одлика Долина Пчиње
 
         
Предео изузетних одлика Власина © 2011  |  Сва права задржана
Аутор: Агенција МИ  |  Мапа сајта  |  Посета: 1.269.887
Израду сајта суфинансирало Министарство животне средине, рударства и просторног планирања Републике Србије